گیربکس چیست؟
اگر با یک خودروی الکتریکی رانندگی نمی کنید، ماشین شما مجهز به گیربکس خواهد بود که به شما امکان می دهد هنگام رانندگی دنده را عوض کنید.
خودروهای مدرن با گیربکس های متنوعی در دسترس هستند که در هنگام انتخاب وسیله نقلیه نیازهای شما را برآورده می کند، انتخاب زیادی در اختیار شما قرار می دهد.
گیربکس دستی چگونه کار می کند؟
به طور خلاصه، فرآیند تعویض دنده شامل اجزای زیر است:
- مونتاژ کلاچ و پدال
- شفت و چرخ دنده
- انتخابگرها و همگام سازها
برای اینکه موتور شما قدرت خود را به چرخ ها بفرستد، باید از جعبه دنده (که به عنوان گیربکس نیز شناخته می شود) عبور کند. برای انجام این کار، نیرو از طریق شافتی که موتور و گیربکس را به هم متصل می کند، ارسال می شود.
با این حال، هنگام تعویض دنده، محور باید از موتور جدا شود. این جایی است که کلاچ وارد می شود، زیرا اجزای آن با هم کار می کنند تا وقتی پدال کلاچ را فشار می دهید، یک شفت را از موتور جدا کنید.
هنگامی که دنده را عوض کردید، رها کردن پدال به مجموعه کلاچ این امکان را می دهد که به آرامی نیروی موتور را با گیربکس از طریق شفت ذکر شده در بالا وصل کند.
حالا که نیرو به گیربکس می رسد، یک سری شفت های دیگر را می چرخاند که دنده هایی روی آنها نصب شده است. وقتی دنده را بالا یا پایین میبرید، یک دوشاخه انتخابگر در جعبه دنده با استفاده از همگامکننده دندهای را که انتخاب کردهاید درگیر میکند.
هنگامی که دنده درگیر شد، گیربکس قادر خواهد بود نیرو را از موتور به چرخ های محرک هدایت کند.
گیربکس اتوماتیک چیست؟
یک گیربکس اتوماتیک به شما امکان می دهد بین رانندگی ماشین به صورت دستی یا اتوماتیک یکی را انتخاب کنید و بهترین ها را در هر دو دنیا به شما ارائه می دهد.
در خودرو های دارای گیربکس اتوماتیک خبری از پدال کلاچ نیست. در عوض، تجربهای مشابه با خودکار خواهید داشت، که در آن به سادگی انتخاب میکنید که آیا میخواهید به جلو یا عقب بروید، و ماشین از بقیه مراقبت خواهد کرد.
بر خلاف خودکار سنتی، شما می توانید به حالت دستی تغییر دهید. معمولاً این کار با حرکت دادن انتخابگر دنده به یک موقعیت اختصاصی انجام میشود، که سپس به خودرو اطلاع میدهد که میخواهید ورودی دستی دندههای انتخابی را داشته باشید.
بسته به نوع خودرو، میتوانید با حرکت دادن دسته دنده به جلو یا عقب، دنده را تغییر دهید، یا اینکه خودروی شما دارای پدال شیفتر در پشت فرمان خواهد بود. همانند پدال شیفتر سراتو و یا اپتیما و دیگر خودرو های کیا و هیوندای
مزایای گیربکس اتوماتیک
- انتخاب بین حالت های رانندگی خودکار یا دستی
- به شما این امکان را می دهد که در صورت نیاز، بهره وری سوخت را به حداکثر برسانید
- راحتی در رانندگی
- نبود پدال کلاچ و خلاص شدن از فرایند کلاچ گیری و تعویض دنده
معایب گیربکس اتوماتیک
- معمولاً خرید خودروهای مجهز به یک دستگاه گرانتر است
- اگر مشکلی پیش بیاید، تعمیر آن می تواند گران باشد
گیربکس CVT چیست؟
CVT مخفف Continuously Variable Transmission است و نوعی گیربکس اتوماتیک است. تفاوت اصلی بین گیربکس CVT و گیربکس اتوماتیک سنتی این است که CVT هیچ دنده ای ندارد.
در داخل یک گیربکس CVT، دو قرقره مخروطی شکل پیدا خواهید کرد که توسط یک تسمه محرک به هم متصل می شوند. یک قرقره به موتور وصل شده است، در حالی که دیگری به چرخ های محرک متصل است.
همانطور که پدال گاز را فشار می دهید، دو قرقره خود را نسبت به میزان توان مورد نظر شما تنظیم می کنند که به نوبه خود نحوه شتاب گیری خودرو را تعیین می کند. از آنجایی که یک CVT عملاً یک واحد تک سرعته است و نسبتی ندارد، متوجه خواهید شد که خودرویی که به آن مجهز شده است، دارای سرعت دور بالایی است، زیرا دور موتور به سرعت چرخ ارتباطی ندارد.
مزایای گیربکس CVT
- رانندگی راحت است زیرا تغییر دنده وجود ندارد
- در تئوری، قابل اطمینان تر است زیرا قطعات متحرک کمتری وجود دارد
- استهلاک بسیار پایین
معایب گیربکس CVT
- سرعت چرخش زیاد ماشین برای همه مناسب نیست
- گزینه جذابی برای رانندگان مشتاق سرعت نیست
- شتاب پایینی دارد
گیربکس DSG چیست؟
DSG مخفف “جعبه دنده مستقیم” است و به طور برجسته در خودروهای گروه فولکس واگن آئودی (VAG) مشخص می شود، بنابراین معمولاً مشاهده می شود که آنها را بر روی خودروهای سازندگانی مانند آئودی، فولکس واگن، اشکودا و SEAT نصب می کنند.
گیربکس DSG شبیه به اتوماتیک سنتی است. با این حال، به جای یک کلاچ از دو کلاچ استفاده می کند که به آن اجازه می دهد بسته به نحوه رانندگی شما به سرعت به دنده بعدی تغییر دهید. این گیربکس ها درواقع دوال کلاچ نیز گفته می شود که در خودرو های اسپورت بسیار رایج است
نحوه بررسی سطح روغن گیربکس
بعید است که هرگز نیاز به بررسی سطح روغن در گیربکس خودروی خود داشته باشید، چون روغن گیربکس به سرعت سایر مایعات خودرو مصرف نمی شود و مصافت تولانی تری را می پیماید و احتمال کم شدن آن نیز بسیار کم است، مگر اینکه خودرو نشتی روغن داشته باشد
به این ترتیب، نمی توانید سطح روغن گیربکس را در اکثر خودروها بررسی کنید. برخی ممکن است یک میله یا یک کمک بصری برای کمک به تکنسین برای بررسی روغن داشته باشند، اما در ماشین روزانه شما نادر است.
در خودرو های کیا و هیوندای، برخی مدل ها این امکان وجود دارد و برخی نیز نمی توان روغن گیربکس کیا یا روغن گیربکس هیوندای خود را چک کنید. در خودرو های قدیمی تر معمولا یک گیج، همانند گیج روغن وجود دارد تا سطح روغن را چک کنید، اما در خودرو های جدید این امکان وجود ندارد.
علائم کم بودن روغن گیربکس
علائم کم بودن روغن گیربکس عبارتند از تعویض سخت دنده، صداهای عجیب و احتمالا کاهش عملکرد.
مگر اینکه نشتی از گیربکس خود داشته باشید، به احتمال زیاد سطح روغن شما نباید آنقدر پایین بیاید که مشکلی ایجاد کند.
تعویض روغن گیربکس
تعویض روغن گیربکس در ماشین شما تاثیر مثبتی بر نحوه عملکرد گیربکس شما خواهد داشت. متوجه خواهید شد که تعویض دنده ها بسیار نرم تر است، به خصوص زمانی که ماشین سرد است. همچنین سایش اجزای داخل گیربکس را کاهش می دهد که همیشه مورد استقبال قرار می گیرد. تعویض به موقع روغن از خرابی قطعات گیربکس کیا و قطعات گیربکس هیوندای جلوگیری می کند